Over ons

 

“Dit is uniek in Nederland, wat jullie hier hebben.”

Dat zei Rudi van Dantzig nadat hij op het toneel van het Cultureel Café aan een volle zaal zijn visie op dans had uitgelegd. “Wees er zuinig op”, was de raad waarmee hij zijn optreden afsloot.
Hij was in de loop der jaren niet de enige die vanaf het podium die boodschap meegaf aan het publiek in de zaal. Zij vertolkten met die woorden ook het gevoel van allen die in de afgelopen 25 jaar werkten aan dat open podium, waar amateurs en professionele artiesten de gelegenheid hebben op te treden op een toneel waar alle schouwburgfaciliteiten aanwezig zijn.
Dat is de formule van het Cultureel Café.

Het idee uit de zeventiger jaren is tot wasdom gekomen. Van Sociëteit naar Café, zo is de ontwikkeling te schetsen. Dit Apeldoorns initiatief gesteund door de Culturele Raad in 1976, kreeg vorm en inhoud in restaurant “Le Philosophe” van Joop Braakhekke.
Toen werd het de Culturele Sociëteit. Vrij spoedig ontgroeide de Sociëteit Joops restaurant en kwam het terecht in het toen kakelnieuwe theaterrestaurant “t Schellinkje”.
Orpheus was net gebouwd en in de Schouwburg, die toen nog Cultureel Centrum heette, werd de soos omgedoopt tot Café.
Het Cultureel Café was geboren. De behoefte aan een echt toneel werd snel groter en zo verliet het Café het theaterrestaurant en kwam in de Kleine Zaal van Orpheus. Daar ontwikkelde zich de samenwerking met de schouwburg tot de hechte relatie die het tot op de dag van vandaag is. En in die Kleine Zaal kwam het Cultureel Café tot de huidige vorm: Een bomvol programma, een variëteit aan artiesten, en een zaal vol enthousiast publiek.
Dat is uniek in Nederland. ”Wees er zuinig op” was de boodschap die wij kregen van onze voorgangers en het is ook de boodschap die wij doorgeven aan hen die ons opvolgen. Wees er zuinig op, want die bijzondere formule van samenwerking tussen schouwburg, vrijwilligers, artiesten en sponsors hoort bij Apeldoorn.

Deze woorden werden gesproken door Mariëtte Grootenboer-Hooftman op 30 oktober 2000, bij aanvang van het 25e seizoen van het Cultureel Café.

Inmiddels zijn we alweer bijna 10 jaar verder en zijn we nog steeds zuinig op het Cultureel Café. Orpheus is verbouwd en heeft een prachtige grote concertzaal erbij gekregen. De Kleine Zaal werd te klein voor het Cultureel Café en we zijn verhuisd naar de vroegere grote zaal, de huidige Rabobank Zaal. Dit was een ingrijpende verandering. Het Caf&eacuteachtige, de losse tafeltjes en stoeltjes moesten noodgedwongen verdwijnen. Om de intimiteit zoveel mogelijk te behouden hebben we gekozen voor de Arenaopstelling.
Het is geweldig om dit grote podium aan te kunnen bieden aan de artiesten en het is prachtig om te zien dat het publiek blijft komen en dat het aantal mensen blijft groeien. Het aantal heeft zich zelfs verdubbeld.
We zijn trots op de formule van deze vorm van samenwerking en we gaan door met het koesteren van het Cultureel Café.

19 september 2009


Open podium met muziek, dans, literatuur,
beeldende kunst en cabaret in Poppodium en Filmtheater Gigant


Toegang gratis!


Zaal open: 19:45


Aanvang: 20:00Presentatie:


Marion Wiering

Redactie:


Marion Wiering
Marleen Strik-van Tilburg
Ronald Strik
Douwe Wits

Webmaster:


Ronald Strik

 

Stichting Cultureel Café


Secretariaat:
Laan van Kerschoten 74
7316 EV Apeldoorn

KvK: 08113788

privacyverklaring